Färskpotatislåda

Introduktion och förberedelse
Färskpotatislåda – en slags potatisgratäng eller pudding med kokt potatis, dill och äggstanning.

Kaviar är valfritt att ha i men ger en god sälta och lite twist på smaken.

Gott som tillbehör att laga av kokta färskpotatisar.

Serveringsförslag
Passar till buffé, midsommar eller kräftskiva.

4 portioner färskpotatislåda

Ingredienser

  • 12 – 16 kokta färskpotatisar, ca 600 gram
  • 2 msk smör
  • 2 knipplökar, 5 salladslökar eller 1/4 purjolök
  • 3 dl mjölk, 3%
  • 3 ägg
  • 30 g fryst dill eller färsk
  • 3 msk fin kaviar av valfri sort (valfritt)

Förslag tillbehör:

  • 400-500 gram rökt eller gravad lax
  • 4 klyftor citron

Tillagning

Koka potatisar om du inte redan har kokta potatisar. Skrubba dem och skär bort fula delar.

Lägg i en kastrull och koka upp och koka sedan i mellan 15-25 minuter beroende på storlek. Känn på dem efter 15 minuter så att de ej kokar över. Låt stå och svalna något.

Sätt ugn på 200 grader.Rensa, skölj och hacka löken samt lägg i en panna.
Stek löken mjuk i smör i några minuter.
Skiva potatisar grovt och tillsätt dem samt rör runt dem med löken någon minut. Ta av från värmen.
Lägg potatisen och löken i en ugnsform.
Blanda mjölk, ägg, kaviar (valfritt) och dill i en bunke.
Lägg potatisen och sprid ut ett jämnt lager i formen. Häll över ägg-blandningen.
Grädda potatislådan i cirka 35 minuter eller tills äggstanningen stelnat. Täck ev. över den med lite folie eller sänk värmen till 175 grader på slutet så att den inte bränns på toppen.
Låt färskpotatislådan svalna något innan servering. Är också god kall.
Servera med valfria tillbehör som ex. rökt lax och citronklyftor.

Etiketter:,